海字論壇

打印 上一主題 下一主題

土魷蒸肉餅 [複製鏈接]

材料:攪肉六兩土魷三隻冬菇三朵馬蹄四粒      做法:土魷魚浸軟切粒,冬菇切粒,馬蹄去皮切粒。取一大碗,攪肉放入內,加半茶匙鹽,生粉一茶匙,麻油古月粉少部A用力撻至起膠,最後加入其它材料撈均勻,平放於一平碟,厚約不超半吋,中間部分微微凹陷,大火蒸約八分鐘即可。小貼士:土魷就是魷魚,通常是說本地出產的魷魚,比較淋身。攪肉撻之前先放雪柜雪凍,會比較容易起膠,當然肉要新鮮。肉餅撻好後,可以加半隻雞旦白,蒸出來的肉餅會比較滑和不會縮水。

唔知點解,我都有撻過D肉餅,但係次次都係好硬,咩原因

恭喜你啦,男人大丈夫做嘢梗係硬好過軟啦,你話係咪(講吓笑,請勿見怪):lol :lol :lol

[quote]原帖由 [i]pig999[/i] 於 2007-11-9 17:20 發表 [url=http://www.hkcustoms.net/redirect.php?goto=findpost&pid=138549&ptid=7016][img]http://www.hkcustoms.net/images/common/back.gif[/img][/url]唔知點解,我都有撻過D肉餅,但係次次都係好硬,咩原因[se31] [se31] [/quote]你有無加少少水,多多豆粉入去啲肉餅到呀。

總關人

關人隱士

如果肉餅加一粒切碎紅色干葱頭會更香口啲,如果肉餅硬可加2匙水。
關人隱士唱關歌

原帖由 話之你 於 2007-11-9 21:12 發表 恭喜你啦,男人大丈夫做嘢梗係硬好過軟啦,你話係咪(講吓笑,請勿見怪):lol :lol :lol
話之你,真係識英雄頌英雄,男人梗係硬拉![se71] 不過我成日都梗喎?點算 「都係講笑」