yy 發表於 2010-8-15 09:44:19

唔見得光集會爭公屋養狗權

房署嚴打  1.3萬隻愛犬隨時無家可歸唔見得光集會爭公屋養狗權2010年08月15日 Apple Daily News【本報訊】房屋署近月嚴打公屋養狗戶,頻頻扣分令狗主人心惶惶, 1.3萬隻目前違規飼養在公屋的家犬隨時無家可歸。有愛狗人士昨於房署總部舉行集會,在此起彼落的狗吠聲中要求公屋合法養狗。有公屋狗主表示,愛犬是其唯一的生活夥伴,房署嚴禁養狗同要她孤獨終老。 記者:王智君http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20100815&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=14346547

gordon 發表於 2010-8-17 11:48:43

?ING

achang998 發表於 2010-8-17 15:11:11

:o

深喉2號 發表於 2010-8-17 20:00:38

大部分公屋狗主都自律既,但係唔自律的人亦非常多,以我條村為例,成班人老奉咁霸左個廣場黎放狗,疴屎會執,但係尿呇a就唔理,而家個廣場一行過就成陣狗尿味,尤其是下微雨時,真係好難頂,落大雨時又會走上停車場,直到當左果到係失落園,疴尿陣味因為封頂的關係,久而不散,放完走拉大隊離場,任由狗隻係停車場四圍跑再加上自古 (古到有記錄以來),房署房協都係唔俾人係公屋到飼養狗隻,係執法不嚴,但並不是代表飼養狗隻合法化WOR~

KL 發表於 2010-8-17 20:09:17

我屋企附近行人路經常都有遺棄咗嘅狗屎,搞到地下有撻撻積,仲有好強味道,放大狗又沒加口罩同狗繩,任由狗隻騷擾行人,你話應該點樣罰呢班人?

深喉2號 發表於 2010-8-20 00:18:30

如果呇a真係自律的話,我唔會反對呇aLA問題係,我隔離條粉腸,條狗日嘈夜嘈,疴尿係我問口,點可以放過囮r,出律師信禁制妏}養狗隻添呀~

KL 發表於 2010-8-20 16:32:51

公屋比人住唔係比狗住,唔自律嘅狗主更加無得住!

happy4459 發表於 2010-8-21 00:57:01

支持所有地方養貓養狗。

abcchan 發表於 2010-12-17 14:25:54

回復 #8 happy4459 的帖子

頁: [1]
查看完整版本: 唔見得光集會爭公屋養狗權